Ehkä paras asia radiokanavien siirtymisessä internetiin on se, että rajat poistuivat. Melkein mikä tahansa radioasema, joka lähettää lähetystä netissä, on kuunneltavissa missä päin maailmaa tahansa. Samalla eteen on tullut uusi ongelma, tarjonnan laajuudesta johtuva valinnanvaikeus. Tämä on toki positiivinen ongelma, koska tarjontaa riittää takuulla jokaiseen makuun.

Valitse kiinnostava kategoria runsaan tarjonnan joukosta

Vuonna 2015 yksin USA:ssa oli 30 397 lisensioitua radiokanavaa, jotka toimivat perinteisesti radioaalloilla eli AM-, FM- ja UHF-kanavilla. Voi olettaa, että ainakin saman verran kanavia toimii netissä, mutta todennäköisesti enemmänkin – ja nämä ovat siis amerikkalaisia vaihtoehtoja. Kuinka paljon sitten koko maailmassa on nettiradioita, jää vain arvailujen varaan.

Jotta olisi edes jotenkin mahdollista etsiä ja löytää haluamansa tyyppistä ohjelmaa lähettävä nettiradio, on tarjolla sivustoja, joihin on kerätty radiokanavia ympäri maailmaa. Ne on lajiteltu ohjelmatyyppien mukaan eli urheiluun keskittyneet ovat erikseen ja klassista musiikkia lähettävät omassa kategoriassaan. Myös musiikin eri genrejä on koottu omiin valikkoihinsa ja niissä saattaa olla hyvinkin yksilöity tarjonta. Jos esimerkiksi etsit blues-musiikkia, sinun täytyy valita, onko kyseessä chicago blues, delta blues tai kitarablues. Tällainen tarkkuus lajittelussa mahdollistaa sen, että voit löytää juuri sitä, mitä etsitkin.

Nettiradioita maailmalla

KEXP on Seattlessa toimiva nettiradiokanava, joka on erikoistunut indie rockiin. Nirvana ja Pearl Jam ovat perinteisesti soineet tällä kanavalla. Se on erittäin suosittu juuri tämän musiikkigenren alalla ja sillä on satoja tuhansia kuulijoita ympäri maailman. Mikäli haluat elää ajan hermolla tässä musiikkigenressä, tämä kanava tarjoaa jatkuvasti uutuuksia. Heillä on myös YouTubessa nähtävillä arkistoituja radiolähetyksiä. Tätä asemaa pyörittää The University of Washington yhteistyössä Paul Allens Music Experiencen kanssa ja sen kohokohtia ovat uusi musiikki koko maailmasta sekä livestudiolähetykset. Se on myös tunnettu siitä, että kanava esittää uutta musiikkia ennen kuin se löytyy esimerkiksi Spotifysta tai muilta kaupallisilta tarjoajilta. Lähetys toimii hyvin myös Android- tai iOs-käyttöliittymillä.

Muualtakin maailmasta löytyy mielenkiintoista kuunneltavaa. Kaya Radio on eteläafrikkalainen radioasema, joka soittaa afrikkalaista hittimusiikkia. Sok FM taas on Kreikassa sijaitseva nettiradio, joka lähettää paikallista musiikkia ja myös hittejä muualta maailmasta. Antenne Bayern nettiradio sijaitsee Saksassa ja tarjoaa miksauksen musiikkia, urheilua ja uutisia saksaksi. Rip Rock Radio on yhden kanavan asema, joka lähettää klassista FM-kulttuurin rockia menneiltä vuosikymmeniltä. Mikäli nettiradiot eivät ole sinulle entuudestaan tuttuja, mutta klassiset FM rock-asemat ovat, on tämä hyvä asema hyvä vaihtoehto sinulle.

Nettiradiot tarjoavat paljon muutakin kuin vain ja ainoastaan musiikkia. Tiedonjanoisille löytyy erinomaisia uutiskanavia, kuten esimerkiksi BBC 1. CNN:llä on oma nettiradionsa, samoin vaikkapa Al Jazeeralla. Sri Lankasta löytyy esimerkiksi Shakti FM, joka tarjoaa uutisia lähialueelta ja maailmalta sekä urheilua ja musiikkia. Tosin kanavalla käytetty tamilin kieli mahdollisesti rajoittaa suomalaista kuulijakuntaa hieman. Marokossa toimii muun muassa MFM Radio, jonka ohjelmistoon kuuluu viimeisimmät hitit, uutiset ja uskonnolliset menot. Sen sijaan New Yorkin kuunnelluimmaksi radioasemaksi mainostettu 77WABC pitää ohjelmistossaan myös uutisia ja keskusteluohjelmia – nykytrendin mukaisesti myös netissä.

Radio Garden

Radio Garden on sovellus, jolla voi etsiä radiokanavia ympäri maailman. Koska käyttöliittymä on helppo, on mahdollista etsiä radiokanavia sijainnin perusteella. Sovelluksessa voi pyöritellä näkyvissä olevaa maapalloa, jossa on pieniä pisteitä radioasemien merkkinä. Eli klikkaat vain pistettä missä päin maapalloa tahansa ja saat kuuluviin paikallisia radiokanavia reaaliajassa. Kun klikkaat vihreää pistettä, sovellus kertoo maan nimen, kaupungin nimen, kellonajan ja alueelta löytyvät radioasemat luettelona, josta voi sitten valita haluamansa kanavan. Sovellusta kiitellään sosiaalisessa mediassa ja se onkin saavuttanut suuren suosion.

Erilaiset sivustot ja palvelut auttavat käyttäjää

Shoutcast on sivusto, jolla on massiivinen kokoelma radiokanavia, joita on tällä hetkellä noin 75 000. Selaamalla eri genrejä voi löytää haluamansa radioaseman, joka lähettää juuri sitä, mitä etsitään. Shoutcast on ilmainen ja se rahoittaa toimintansa mainoskatkoilla, joita saattaa olla viisikin kappaletta tunnissa. Jos nämä kahden minuutin mainoskatkot kestää, on tarjolla lähes ääretön valikoima nettiradioita.

Vannoutuneelle musiikin ystävälle on netissä tarjolla myös erilaisia – tai lähinnä erinimisiä suoratoistopalveluita. Tämä tarkoittaa, että kuuntelija voi itse laatia soittolistan ja kuunnella näin haluamaansa musiikkia. Tunnettuja tällaisia ovat vaikkapa Spotify, Amazon ja Google Play Music. Tarjolla on sekä maksullisia että ilmaisia palveluita. Esimerkiksi Google Play Music -palvelussa on ilmaiseksi kuunneltavissa noin 50 000 musiikkikappaletta. Standarditilillä eli ilmaiseksi kuunneltaessa näytölle ilmestyy mainoksia ja bannereita. Maksullisessa vaihtoehdossa taas tarjotaan yli 40 000 000 kappaleen kirjastoa, joka toimii ilman mainoksia. Sovellus on kuunneltavissa myös Android- tai iOs-laitteilla. Google Play Music -palvelussa voit myös ladata musiikkia koneellesi ja kuunnella sitä offline-tilassa.

Pandora-musiikkipalvelu tarjoaa kuunneltavaksesi personalisoitua ohjelmistoa. Se tarkkailee valintojasi ja ehdottaa sitten kuunneltavaksi uusia kappaleita, joista saattaisit pitää. Palvelulla voi luoda omia radioasemia, jotka sisältävät mieleisiä soittolistoja eri genreistä ja artisteilta. Pandora Plus -palvelulla voit kuunnella kappaleita uudelleen ja myös toistaa kolmea suosituinta radiokanavaa offline-tilassa.

Privacy Policy